Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα να εξετάσει αιτήσεις για παροχή υπηκοότητας με βάση το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» μετά την 31η Ιανουαρίου του 2020, εκτίμησε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και ανέφερε ότι θα ενημερώσει γραπτώς για αυτή την θέση το Υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει στη Βουλή τους κανονισμούς με βάση τους οποίους θα παραχωρείται πολιτογράφηση στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος και θα επιτρέπουν στο νομοθετικό σώμα να ελέγχει τη διαδικασία. Η υποχρέωση αυτή είχε εισαχθεί με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι το προσχέδιο των κανονισμών έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο, ωστόσο οι κανονισμοί έχουν σταλεί στην ad hoc Επιτροπή που ορίστηκε για έλεγχο του προγράμματος και αναμένονται και οι δικές της απόψεις.
Όσον αφορά την ανάκληση 26 περιπτώσεων παραχώρησης υπηκοότητας που εντοπίστηκαν από το Υπουργικό, όπως αναφέρθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής, στην πορεία λέχθηκε ότι υπάρχει ένα νομικό κενό και το θέμα δεν μπόρεσε να προχωρήσει, ενώ από το ΥΠΕΣ λέχθηκε ότι η ad hoc Επιτροπή για τον έλεγχο του προγράμματος θα εξετάσει και αυτό το θέμα. Η Επιτροπή ζήτησε παράλληλα από το Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών επικαιροποιημένο κατάλογο πολιτογραφήσεων και κατάλογο των παρόχων, δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων.
Διαβάστε επίσης: “Κόλλησαν” οι ανακλήσεις διαβατηρίων – Yπάρχει κενό στο νόμο;
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η κ. Μαύρου, ανέφερε ότι ενώ η Βουλή ομόφωνα θέλησε μέσω κανονισμών, με διαφάνεια, με δημόσια διαβούλευση, να βάλει ένα πλαίσιο λειτουργίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Κυβέρνηση αγνόησε τη Βουλή και την νομοθεσία και δεν έχει καταθέσει ακόμα κανονισμούς, ενώ έπρεπε να το κάνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σε σχέση με την ανάκληση 26 υπηκοοτήτων, είπε ότι η Βουλή θα επανέλθει στο θέμα, αφού θεωρεί ότι όχι μόνο βλάπτει την υπόληψη και τη φήμη της Κύπρου ως χώρο επενδύσεων, αλλά έχει επιπτώσεις και στην ίδια την οικονομία με επενδύσεις «φούσκα». Είπε επίσης ότι δεν είχαν ενημέρωση για το πως προχωρούν οι ανακλήσεις πέραν της «δικαιολογίας ότι υπάρχει ένα νομικό κενό». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να καλύψει και αυτό το νομικό κενό, ώστε να διευκολυνθεί η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει. Χαρακτήρισε ντροπή για την Κύπρο να συνδέεται η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με μαφιόζους, φυγόδικούς και καταζητούμενους. Χαρακτήρισε επίσης ως δικαιολογία, τα όσα ανέφερε το ΥΠΕΣ ότι οι κανονισμοί δεν ήρθαν ακόμα γιατί πρέπει να εκφράσει τις απόψεις της η ad hoc τριμελής επιτροπή, η οποία όπως είπε διορίστηκε τον Νοέμβριο, ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες το αρμόδιο υπουργείο δεν έκανε καμιά προσπάθεια να ανταποκριθεί στο νόμο για διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας, είπε ότι από το 2007 μέχρι το 2020 έχουν γίνει 4000 πολιτογραφήσεις. Από αυτές, όπως είπε, 11 επενδυτές, 26 πολιτογραφήσεις είχαν πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι αυτά τα προβλήματα έχουν φανεί μέσα από την Επιτροπή που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε, οφείλουμε τα λάθη που έγιναν να τα διορθώσουμε και ως χώρα, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία μαζί να δημιουργήσουμε νέους αυστηρούς κανονισμούς ώστε το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου να προχωρήσει προς όφελος της χώρας και των επιχειρήσεων.
Σε δικές του δηλώσεις, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο νόμος που πέρασε τον Φεβρουάριο του 2019, ύστερα από πρόταση νόμου των Οικολόγων νομιμοποιεί την παρέμβαση της Βουλής στα σχέδια πολιτογραφήσεων. Σχέδια, όπως είπε, τα οποία δημιουργήθηκαν από το 2008 και για τα οποία αποφάσιζε μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το νόμο που ψήφισε η Βουλή, είπε, από τον Φεβρουάριο του 2020 θα πρέπει να έρθει προσχέδιο κανονισμών στη Βουλή για να το εγκρίνει, βάσει του οποίου να μπορεί το Υπουργικό να δίνει κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες σε επενδυτές. Ανέφερε παράλληλα ότι το Κίνημα σκοπεύει να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά το είδος των επενδύσεων από τα λεφτά που εισρέουν από το πρόγραμμα και το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται. Υπάρχουν θετικές ιδέες όπως είπε, για να διατηρηθεί αυτό το σχέδιο και να είναι οι επενδύσεις πιο εποικοδομητικές για την κυπριακή οικονομία. Πρόσθεσε ότι αν η Κυβέρνηση προχωρήσει εντός Φεβρουάριου σε αποφάσεις για να δώσει υπηκοότητα σε επενδυτή, θα προσφύγουν στο δικαστήριο κατά της κυβερνητικής απόφασης, αφού θεωρούν μια τέτοια απόφαση παράνομη, ελλείψει κανονισμών. Αναφορικά με το νομικό κενό που προέκυψε για την ανάκληση των 26 υπηκοοτήτων, είπε ότι το Κίνημα προχώρησε με κατάθεση πρότασης νόμου, με μια απλή προσθήκη που θα επιτρέψει στο Υπουργικό Συμβούλιο να ξεπεράσει αυτό το κενό και να έχει δικαίωμα να ανακαλέσει υπηκοότητες με βάση το άρθρο 111Α. Μέχρι τώρα, όπως είπε μπορούσε μόνο με βάση το άρθρο 111. Όπως είπε, η Κυβέρνηση δεν έφερε ένα νομοσχέδιο για διευθέτηση αυτού του ζητήματος.
Πηγή : ΚΥΠΕ